De drie manieren van laden (I)

Laden aan een laadpunt (Mode 3)

Laden aan een nog een laadpunt mode3. Laden aan een laadpunt mode3.

Je kan je EV laden via een laadpunt dat specifiek is ontworpen voor het laden van EV’s (Mode 3). Mode 3 wordt gebruikt door (semi)publieke laadpalen en is ook een goede oplossing voor thuis. Het laadpunt wordt tegen de muur of op een paal bevestigd. Je hebt laadpunten met een vermogen van 3,7 kW tot 22 kW en meer.

Je hebt laadpunten met een vaste laadkabel en laadpunten met een stopcontact, dat speciaal ontwikkeld is voor het laden van EV’s. Dan heb je een Mode 3-laadkabel nodig.

  • Een laadpunt met vaste kabel heeft als voordeel dat de laadkabel altijd bij de hand is en dat je alleen de EV-connector moet insteken. Dat moet wel de juiste connector zijn, een verloopstuk is niet toegestaan. Er bestaan 2 types:
    • de type 1-connector = “Yazaki”-connector
    • de type 2 -connector = “Mennekes”-connector

(De “merknamen” verwijzen naar de fabrikant die het type ontwikkeld heeft)

 

EV-connector_Yazaki_type1

 

 

 

EV-connector Mennekes type 2

 

Type 1 “Yazaki”-connector Type 2 “Mennekes”-connector 
  • Een laadpunt zonder vaste kabel, heeft een speciaal stopcontact. In Europa is dat altijd een Mennekes-stopcontact (type 2). Je hebt dan een losse laadkabel nodig met de juiste EV-connector en aan de kant van het laadpunt een stekker type 2. Die laadkabel heb je ook nodig om te laden aan een publiek laadpunt.

Opmerking: het type-2-stopcontact op een laadpunt en op een EV zijn niet identiek maar complementair (zie foto’s hieronder). Daardoor kan je de laadkabel maar in één richting aansluiten, ook als beide uiteinden van type 2 zijn.

 

Laadpunt

EV

Stopcontact op laadpunt voor Mode 3stopcontact type 2

Mennekes stopcontact op EV

stopcontact type 2

Stekker voor laadpunt Mode 3 met stopcontactstekker type 2

Mennekes connector

EV-connector type 2

laadpunt – stopcontact en stekker (altijd type 2) EV – stopcontact en EV-connector (hier type 2)


Waarop je moet letten als je thuis een laadpunt wil laten installeren, bespreken we hier.

Heb je thuis geen standplaats voor je EV en staat er nog geen publieke laadpaal in de buurt, dan kan je er een aanvragen bij je distributienetbeheerder (in Vlaanderen is dat Eandis of Infrax) of gemeentebestuur.